Voeding en gezondheid

Een klacht is vaak een boodschap vanuit de ziel……..

Door mijn gezondheidsklachten ben ik mij gaan interesseren in (natuur)voeding en de effecten daarvan. Om meer kennis te krijgen over voeding ben ik in 2012 gestart met de driejarige opleiding tot natuurvoedingskundige aan de Kraaybeekerhof Academie in Driebergen.


Tijdens mijn opleiding heb ik verschillende stages gelopen zoals bij het kruidenrijk in Haren (NB) waar ik ervaring heb opgedaan in het plukken, drogen en verwerken van kruiden en bloemen in diverse theemixen, tincturen en zalven.

 

 

Mijn therapeutische stage heb ik bij Marieke Lebbink (darmtherapeut) gevolgd (mede auteur van het boek darm EHBO). Tijdens deze stage heb ik erg veel geleerd over het belang van gezonde voeding bij darmklachten.

Het is normaal om je fit en energiek te voelen. Er zijn klachten die wij ondertussen als normaal beschouwen, of dat je het idee hebt dat ze ‘gewoon’ bij je horen en jouw vitaliteit ondermijnt. Bijvoorbeeld het niet hebben van een dagelijkse ontlasting, maagzuur, spierpijn, vermoeidheid, middagdipjes, altijd een gevoel van trek hebben, hoofdpijn etc. Vaak zijn deze klachten terug te voeren naar de voeding die je inneemt. En met wat aanpassingen in het voedingspatroon zijn deze klachten vaak goed te verhelpen.

Door een andere kijk op voeding, het leren luisteren naar de signalen die jouw lichaam jou geeft
en het zorgen voor een goede balans tussen spanning en ontspanning kun je vaak zelf ervoor zorgen je weer fit en energiek te voelen. Dit doe je niet door bepaalde voedingsmiddelen weg te laten (behalve bij een intolerantie of allergie), maar het lichaam te versterken door volwaardige voeding te eten.
Om je goed het verschil te leren kennen tussen het voeden van je lichaam of het vullen van je lichaam werk ik met je samen in kleine stapjes tot een gezond voedingspatroon die je kan blijven volhouden.